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Dear Mr. Speer: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington DC 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
July18, 2016, you requested an interpretation of 49 CFR Part 192. You stated an earlier revision 
of API 5L allowed manufacturers to upgrade a pipe's certification. You elaborated, stating that 
under this earlier version of API 5L, a 42-inch pipe made by a mill as an X65 pipe could have 
been recertified as an X70 pipe; this could have been accomplished if all relevant characteristics 
listed on the pipe mill certificate demonstrated that the pipe met specification requirements for 
X70 pipe. However, such a recertification process is not allowed under the new version of API 
5L. 

You stated an attached 1992 PHMSA interpretation confirms the above recertification process. 
The 1992 interpretation states that, a new pipe certified to Grade X42 of API 5L, could also meet 
the requirements of Grade X52 pipe ifthe pipe manufacturer's certificate shows the pipe's 
characteristics demonstrate the pipe met the specification requirements for pipe Grade X52. 
Further, PHMSA's response states if an operator were unable to obtain a recertification 
certificate from the pipe's manufacturer, PHMSA would consider the pipe manufactured in 
accordance with the listed specification, (API 5L), if the operator did the following: 

1. Shows the manufacturer's certified test reports to verify that the material quality and 
attributes, including the chemical composition, mechanical properties, and mill test 
pressure, are in compliance with the specification requirements for pipe Grade X52; 

2. Remove from each piece of pipe the manufacturer's name or mark, the grade marking, 
and the API monogram; 

3. Add to the markings that remain the operator's name or mark, as well as the appropriate 
grade marking; 

4. Issue a certified test report verifying the pipe meets the requirements of pipe Grade X52; 
and 

5. Maintain records establishing the traceability of the pipe to the operator's and the 
manufacturer's certified test reports. 

You asked if the 1992 interpretation is still a valid and acceptable practice. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 
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The current incorporated by reference API SL, ( 4Sth Edition), does not allow recertification. 
Section 11.4 of this standard, (API SL Section 11.4), states marking of pipe to multiple grades is 
permitted only by agreement between the purchaser and the manufacturer for pipe of less than 
X42 grade, and also for pipe of between X42 and X60 grade ranges. However, multiple grade 
markings are not allowed for pipe of X60 and above grades. 

Also, the pipe manufacturer is responsible for ensuring the pipe conforms to all requirements of 
each certified grade in API SL, Section 11.4.2. This includes ensuring the certification for all 
pipe properties, both mechanical and chemical, as well as all pipe tests and inspections required 
for the certified grade - including those tests and inspections for the pipe body and seam welds. 
API SL, Section 11.4.4 states that "after delivery of the pipe, no remarking or recertification of 
the pipe to a different grade or different PSL level (PSL 1 to PSL 2) shall be permitted.'' 

Therefore, the 1992 interpretation is not valid for pipes being upgraded by someone who was not 
the pipe manufacturer. In this case, your question is whether pipe of grade X6S can be 
recertified to pipe of grade X70 by someone other than the pipe manufacturer. For the above 
reasons, the answer is no. Ifwe can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 
202-366-SS23. 

Sincerely, 

Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
( 49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 
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US Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue SE 
East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Fax: 202- 493-2311 

I am looking for a opinion on pipe question. 

In the last revision of API5L, the specification now will not let 
manufacturers upgrade the pipe. For example, mill has 42" pipe that was 
Made by the mill as X65 pipe. All the chemical, physical, tensiles, etc show 
On the mill certificate that the material meets the X70 specification also. 
Mill will not recertify the pipe as they say API5L now prohibits them from 
doing this. 

I located a old opinion in your files, Pl-92-0101 which addresses this same 
issue. My question is, it is acceptable practice for third party to remove the 
Original manufacturers name, monogram, etc, and then have third party 
Certify the pipe and put their name and control number on the material? 

This is what this Opinion states, but I wanted to make sure this opinion was 
Stit1 valid and acceptable practice. 

You can call me at 800-541-6090 or fax me at the number below, or even 
Email me a jerry.nelson@mavint.com 

MAVERICK INTERNATIONAL, LTD. 
409-833-7878 800-541-6090 FAX: 1+ 409 833 3123 

BRANDING THE WORLD WITH QUALITY PRODUCTS, COMPETITIVE PRICES AND SUPERIOR SERVICE 



Pl-92-0101 

March 2S, 1992 
Mr. Greg Muller 
Callier Steel Pipe & Tube, Inc. 
Saint Louis, MO 63178 
Dear Mr. Muller: 

• 

We have received by facsimile your letter March 17, 1992, in which you request that the Office of Pipeline 
Safety (OPS) verify that the proposed procedure in your letter would satisfy Department of Tra!lsportation 
regulatjons for certifying pipe APISLB/X42 to a higher test line pipe grade for a gas storage project. Section 
192.SS(a)( 1) states in part that new steel pipe is qualified for use under Part 192 of the gas pipeline safety 
regulations if it was manufactured in accordance with a listed specification. Relative to your request, the 
applicable listed specification is API Specification SL, 1988 Edition. We understand that your request applies 
to new pipe that has been certified to Grade X42 of AP! SL and that you have manufacturer's certificates 
verifying that it also meets the requirements of Grade XS2.The preferred means to recertify the pipe to Grade 
X52 is to request that the manufacturer appropriately recertify and remark the pipe. In that case, it would be 
unnecessary for OPS to furnish an opinion because the pipe would be manufactured in accordance with a listed 
specification as required in§ 192.SS(a)(l). 

If you are unable to obtain recertification from the manufacturer, OPS would consider that the pipe is 
manufactured in accordance with a listed specification (API SL) if Callier does the following: 
1. Review the manufacturer's certified test reports to verify that the material quality and attributes, 
including the chemical composition, mechanical properties, and mill test pressure, are in compliance with the 
specification requirements for Grade XS2. 
2. Remove from each piece of pipe the manufacturer's name or mark, the grade marking, and the API 
monogram. 
3. Add to the markings that remain Callier's name or mark and the appropriate grade marking. 
4. Issue a certified test report verifying that the pipe meets the requirements of Grade XS2. 
S. Maintain records establishing the traceability of the pipe to Callier's and the manufacturer's certified test 
reports. 

Your Jetter proposes to use a control number marked on the pipe to .maintain traceability. A control number is 
not a requirement for marking of pipe produced to API SL. However, a control number is essential for 
comparing the pipe to the corresponding documentation and should be included in your marks on the pipe.If 
you have any questions, please contact G. Joseph Wolf of this office at (202) 366-4S60. 
Sincerely, 

Cesar De Leon 
Director, Regulatory Programs 
Office of Pipeline Safety 


